15 Ağustos 2008 Cuma

Yabancı futbolcular vs. Blatter


Avrupa Profesyonel Futbol Oyuncuları İzleme Kurulu'nun raporuna göre, Avrupa'nın en iyi 5 futbol ligindeki yabancı oyuncu sayısı, geçen sezona oranla yüzde 3.5 artarak yüzde 42.5'a yükseldi.

Bu oranı başka şekilde yorumlarsak, Avrupa liglerinde oynayan her 10 futbolcudan yaklaşık 4 tanesi yabancı futbolculardan oluşuyor. Aslında bu oran çokta ürkütücü değil. Globalleşme ışığında bunun yaşanması kaçınılmaz. Fakat, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya'da yabancı uyruklu oyuncu sayısı genel ortalamanın üzerinde yüzde 52.6'ya çıkmış durumda. Yani bu liglerde oynayan futbolcuların yarısından fazlası yabancı. İşte bu tehlike arz ediyor.

Ayrıca, İngiltere Premier Ligi'nin en iyi 5 takımı olan Avrupa Şampiyonu Manchester United, FC Chelsea, Arsenal,FC Liverpool ve Everton'da ise oyuncuların yüzde 59.5'ini yabancı futbolcular oluşturuyor.

Öte yandan, liglerde atılan gollerin yarısından fazlasının yabancı oyuncular tarafından kaydedildiği belirtildi.

FIFA başkanı Blatter'in uzun zamandır kulak alışkanlığı yaratmaya çalıştığı 6+5 kuralı bakalım uygulamaya geçebilecek mi? Bu kurala hem büyük kulüpler, hemde futbolcular -özellikle Güney Amerika ve Afrika uyruklu olanlar- karşı çıkacaktır. Blatter gerekli desteği AB'den de sağlayamayacak gibi gözüküyor. Bu kuralın işlerlik kazanması durumunda, örneğin İnter kulübü tamamen yeniden yapılanmak zorunda kalacak.

Eklemek istediğim bir diğer nokta ise, daha önceki yıllarda özellikle İtalya'da yaşanan sahte pasaport olaylarının tekrar yaşanma ihtimalinin çok yüksek olduğudur.

Hiç yorum yok: