11 Ağustos 2008 Pazartesi

Formalar tarihi ilk 10...


Formalar takımların kimlikleridir. Bu kimlikler zaman içinde takımların karakterlerini yansıtacak kadar önemli olabilir. Bazı formalar vardık ki hiç eskimez. Değerini hep korur. Endüstriyel futbol içinde, takımların forma dizaynları neredeyse her yıl değişiyor. Bu yoğunluk içerisinden bir ilk 10 belirlemeye çalıştım.

10. İngiltere 1966
Birçok takım düz kırmızı t-shirt ve beyaz şort giymiştir. Fakat sadece birtanesi Dünya kupası kazandı.


9. Wolves
Altın-turuncu rengi t-shirt ve siyah şort gerçekten güzel görünüyor.
8. Celtic 1967
Fazla söze gerek yok. Efsane olmuş bir forma... Celtic'le özdeşleşti fakat Sporting Lizbon takımının da tercih ettiği bir forma dizaynı.









7. Newcastle United 1969
Newcastle takımı en son bir kupayı bu formayla kazanmış. Belki aynı formayı tekrar giymek işe yarayabilir.









6. Ajax
Basit, şık ve sembolik... Bir formadan daha ne beklenebilir ki?










5. Liverpool 1960lar
Bu yıllarda Bill Shankly kırmızı formanın daha görkemli olacağını düşünmüştü. Bu yüzden çoraplar ve şortlar için de daha sonra kırmızı tercih edilmişti. Anlaşılan bu seçim işe yaramış...








4. Hollanda 1974-78
Portokallar... Sahip oldukları yıldız oyunculara rağmen bu tarihten sonra önemli bir başarı elde edemediler. Bu formada kesinlikle efsane konumunda.







3. İtalya 1970
Azzurri yani Gök mavililerin bu forması gerçekten çok şık. Bir Akdeniz ülkesine bu mavilik çok yakışıyor. İtalyanlarda bu formalarıyla efsaneleşmiş durumdalar. Her turnuvanın büyük takımı olmak kolay değil.








2. Real Madrid 1960'lar
Düz beyaz ve logoyu ön plana çıkaran sembolik bir forma. Gento ve Di Stefano gibi yıldızlarla efsanelmiş bir forma. Bu dizayn Leeds United'tan LA Galaxy'ye kadar birçok takım tarafından taklit edildi ve kullanıldı.






1. Brezilya 1970
Renkli televizyon çıkmadan futbollarıyla bizi renklendiren Pele, Jairzinho, Carlos Alberto ve arkadaşlarının forması. Kimse onlar kadar akılda kalıcı olmadı. Dolayısıyla giydikleri forma da efsaneleşti. Brezilya milli takımı hala aynı kombinasyonu sık sık tercih ediyor. Çok güzel renkler...


Hiç yorum yok: