13 Ağustos 2008 Çarşamba

Patlayan transferler !!!

Yabancı kontejanı yıllar içerisinde farklı düzenlemelerle karşımıza çıktı. 3, 3+2, 5, 5+2, 6+1, 6+2... Her şekli tartışıldı, beğenilmedi. Ama kontejandaki sayı hep arttı. Bu kısıtlama hep değişirken, değişmeyen en önemli şey Türk takımlarının yanlış transfer politikası oldu. Sırf kontejanı doldurmak için transferler yapıldı. Bunların içinde fiyasko olarak zirve yapmış ilk 5 futbolcuyu sıralamaya çalıştım. Seçtiğim oyuncular 1990 ve sonrası...

1- Dominic İorfa
Bir numaranın değişmez ismi. İlhan Cavcav'ın Moşe,Kuşe ve Kona'yı keşfetmesinin ardından Türk kulüplerinin Afrika kökenli futbolculara yöneldiği yıllarda transfer edildi. Mustafa Denizli döneminde kısa bir süre forma şansı buldu. Aslında 100 metre koşucusu olduğu, para kazanmak için futbolcu olduğu iddia edildi. Türkiye'ye gelen en kötü yabancı oyunculardan biri olarak gösterildi. Daha sonra top koşturduğu İngiltere İkinci Ligi'nde gol kralı oldu. Değerini bilemedik :)))




2.Gordon Schindenfeld
Geçen yıl devre arası Dinamo Zagreb'den Dino Dripic 'le anlaşan Beşiktaş aradan 24 saat geçmeden Dripic'ten vazgeçti ve aynı takımdan Schindenfeld'i transfer etti. Dripic'ten vazgeçmelerinin sebebinin onun disiplinsiz oluşu ve internetteki fotoğrafları olduğu söylendi. Gordon tranferinin ardından futbol filozofu Sinan Engin:
"Maradona gibi futbolcu" demişti. Ama Schindenfeld tam bir fiyasko çıktı. Bu sezon gönderilmek istenen Gordon'a alıcı çıkmayınca yabancı kontenjanı sebebiyle Seriç'in sözleşmesi askıya alındı. Unutmadan ; Schindenfeld'in gözleriyle ilgili problemi olduğu hatta kör olduğu yönündeki söylentiler azımsanmayacak düzeyde... (Fotoğrafa dikkatli bakılırsa gözlerde bir terslik olduğu anlaşılabiliyor.)

3. Ali Lukunku
2002-2003 sezonunun ikinci yarısında transfer edildi. Kongo asıllı Fransız futbolcu için Galatasaray'ın kasasından 2 milyon 200 bin dolar çıktı. Fiziği ve hava toplarındaki hamkimiyeti nedeniyle transfer edilen 27 yaşındaki oyuncu, ileride çok ağır kaldı. Oynadığı maçlarda gol sorununa çare olamayan Lukunku, kısa süre sonra yeniden Standard Liege'e döndü.Lukunku’nun lisansı doping yaptığı gerekçesiyle bir dönem askıya alınmıştı.




4.Sabin İlie
Galatasaray'ın Adrian İlie transferinin tutmasının ardından Fenerbahçe onu son dakika manevrasıyla(!!!) transfer etmişti. Fakat Adrian'ın genleri Sabin 'de kesinlikle mevcut değildi. Bunun anlaşılması çok uzun sürmedi. Sabin'in işe yarayan tek yanı Fenerbahçe’ye sonraları faydalı olacak Mosheou ile takas edilmesi olmuştu. ilginçtir; Fenerbahçe’nin düştüğü hataya Valencia 'da düşmüştü. Yine kardeşinin peşinden Valencia’nın yolunu tutan Sabin, orada da kendini göstererek (!) ülkesi Romanya’ya gönderilmişti.

Sabin Ilie, İspanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Macaristan ve Almanya liglerini gezip, 10 kulüp değiştirdikten sonra kariyerinin son yıllarını Çin 2. Ligi’nde Fc Vashui’de geçiriyordu.

5. Mbo Mpenza, Robert Spehar ve Pavel Horvath üçlüsü...
Mario Jardel Galatasaray'dan ayrılmak isteyince Sporting Lisbon Jardel'e karşılık Galatasaray'a 3 fiyasko futbolcu vermişti. Yukarda adı geçen şahsiyetlerin tamamı hiç bir varlık gösteremeden Galatasaray'dan ayrıldılar.

Mbo Mpenza
2002 yılında Mario Jardel'e karşılık Robert Spehar ve Pavel Horvath'la birlikte Sporting Lizbon Kulübü'nden alındı. Ünlü futbolcu Emila Mpenza'nın kardeşi olan oyuncu, forma şansı bulmakta zorlandı. Belçikalı futbolcu, 2004 yılında bir maçta bile oynamadan gönderildi.

Robert Spehar

2001-2002 sezonunda Bruges'de oynarken 'Gol makinesi' lakabıyla anılan Spehar, 31 yaşında Galatasaray'a imza attı. 2000 yılında Beşiktaş ve Trabzonspor'un da ısrarla istediği Hırvat oyuncu, G.Saray formasıyla tek maça çıktı. Galatasaray, bu karşılaşmada Bursaspor'a 5-0 yenilmişti. Parasını alamadığı için Galatasaray Kulübü'ne dava açtığı iddia edildi.

Pavel Horvath
1975 doğumlu olan Çekoslavakyalı futbolcu, 2001 yılında Sportin Lizbon'dan transfer edildi. Lucescu'nun pek şans vermediği futbolcu, sarı-kırmızılı ekipte tutunamadı. Sadece 3 maçta sarı-kırmızı formayı giyen Pavel Horvath, aynı yıl FK Teplice'e imza attı.

5. sıraya 3 futbolcu sığdırdım. Bunun sebebi bu futbolcuların Galatasaray'a paket şeklinde gelip yine aynı şekilde gitmeleridir.

Hiç yorum yok: